Skip to main content

Deelnemers basisvaardigheden gaan met sprongen vooruit

Westrom-medewerkers kunnen meedoen aan cursussen basisvaardigheden. Een cursus bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten. Een opstapje naar digitaal vaardiger worden, beter begrijpen wat er wordt bedoeld met geschreven en gesproken teksten of een combinatie daarvan. Sommige medewerkers hebben baat bij wat extra lessen. Zoals Cor, Jorgina, Claartje en Han. Zij gingen daardoor met sprongen vooruit.

De basis: het alfabet

Voor de cursussen basisvaardigheden werkt Westrom samen met Gilde Educatie. Docent Hesther van Gelderen is 3 dagdelen per week te vinden in de cursusruimte van Westrom. Een cursus bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten. “Medewerkers die al een beetje digitaal vaardig zijn kunnen in 12 weken hun kennis flink uitbreiden en met veel meer zelfvertrouwen mailen, appen of iets opzoeken op internet”, zegt Hesther. “Ik had in september vorig jaar een groepje zonder die basiskennis. Omdat ze ook moeite hadden met Nederlands, kwamen we eigenlijk niet toe aan de online oefeningen. Met deze groep ben ik terug gegaan naar de basis: het alfabet. Dat was nodig om de oefeningen over digitale vaardigheden te kunnen lezen en begrijpen. Om die tot het eind af te ronden hadden we meer tijd nodig. De groep moest eerst over een drempel heen. Gelukkig vond Westrom het goed dat deze groep 12 extra lessen kreeg. En kijk eens hoever ze gekomen zijn. Ik ben enorm trots op hen.”

Certificaten

In de lessen maakt Hesther gebruik van het programma Oefenen.nl. Ze maakt voor alle cursisten een account aan en daarna kunnen ze in de les én thuis zelf oefenen met allerlei thema’s: computer, internet, taal, rekenen, omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Jorgina haalde als eerste een certificaat van Oefenen.nl, Klik & Tik De Basis. Dat onderdeel legt – zoals de naam al zegt – de basis voor het werken met de computer, de muis en het internet. Toen volgde Cor en al snel rondden ook Han en Claartje de basisoefeningen af. Daar hebben ze alle vier flink tijd in gestoken. Ook ’s avonds en in het weekend. Ze kunnen nu een account aanmaken, informatie opzoeken op internet en online formulieren invullen. Ze weten dat ze voorzichtig moeten zijn met wachtwoorden, waarop ze moeten letten om veilig te mailen en veilig te betalen. 
“Ik heb ook alle oefeningen van Veilig online gemaakt”, zegt Cor trots. “Dat gaat over het beveiligen van je tablet en telefoon, hoe je sterke wachtwoorden maakt en dat openbare wifi geen veilige verbinding is. Ik ben thuis veel met de oefeningen bezig.” Han ging nog een stapje verder dan digitale vaardigheden. Hij maakte ook de oefeningen over gezondheid, duurzaamheid, Nederlandse én Engelse taal. 

Extra aandacht

De extra lessen zijn een goede keus geweest. De inschatting van Hesther dat er winst te behalen was klopte. “Deze deelnemers zijn de laatste tijd met sprongen vooruit gegaan”, vertelt ze trots. “Neem Cor; toen hij in september 2023 begon was het echt lastig voor hem om de letters op het toetsenbord te onderscheiden. Er staan hoofdletters op de toetsen, maar als je typt krijg je kleine letters. En hoe maak je dan hoofdletters? Dat kostte hem heel veel moeite. Door de extra aandacht kreeg hij dit onder de knie en dan wordt het ook leuk. Han vond het werken op de computer ook lastig. Sinds kort neemt hij zijn eigen tablet mee. Daarop kan hij de tekst beter zien en hij hoeft de muis niet te gebruiken. Nu gaat hij als een trein. Jorgina doet het ook heel goed. Ze durft te vragen als ze iets niet begrijpt en daar leert ze van. En wat ben ik trots op Claartje die haar ziektekosten sinds kort via de app regelt, online aankopen doet en helemaal zelf haar belastingaangifte heeft gedaan. Dat overtreft alle verwachtingen. Ik ben heel blij dat ik met deze cursus een bijdrage mag leveren aan het vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van de medewerkers van Westrom.”

De deelnemers laten hun certificaten zien

van links naar rechts: Jorgina, Hesther, Han, Cor en Claartje